Εκπαίδευση κυνηγόσκυλων στην περίοδο απαγόρευσης της κυκλοφορίας


«Τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και οι λόγοι εξαίρεσης από αυτά είναι συγκεκριμένοι και οριζόντιοι για όλους τους πολίτες. Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό για όσους έχουν κυνηγετικούς κύνες, οι οποίοι θα πρέπει να αρκεστούν το χρονικό αυτό διάστημα στις στοιχειώδεις εξόδους για την εξυπηρέτηση των κατοικίδιων σκύλων (κυνηγετικών ή μη)», αναφέρει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, Νίκος Μπόκαρης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Αυτή η εξυπηρέτηση έχει την έννοια ότι κινούμαστε κοντά στον τόπο κατοικίας μας (έξω από το χωριό ή την κωμόπολη που ζούμε) ή στον πλησιέστερο χώρο (πρασίνου) όταν ζούμε σε μεγαλουπόλεις. Σε κάθε περίπτωση η εξυπηρέτηση των αναγκών των ζώων μπορεί και πρέπει να γίνεται κοντά στον τόπο κατοικίας μας», επισημαίνει.

Ο κ. Μπόκαρης τονίζει ότι «η νοοτροπία να μη χάσουμε εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης την παραμικρή έξοδο ή το να επιχειρούμε να κάνουμε εκπαιδευτικά σε άλλο νομό, εφευρίσκοντας δικαιολογίες, ξεπερνά κάθε θετική διάθεση».

«Δεν χρειάζεται να βάζουμε απαγορευτικούς κανόνες σε όλα. Υπάρχει και η απαραίτητη παιδεία και η δέουσα κατανόηση της κατάστασης που περνά η χώρα. Το “μένουμε σπίτι” σημαίνει ότι περιορίζουμε στο ελάχιστο την επικοινωνία μας με συναδέλφους ή φίλους και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», καταλήγει στην ανάρτηση του.

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτη σκύλου

Στο θέμα της μετακίνησης των κυνηγετικών σκύλων, μετά την επιβολή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, αναφέρθηκε και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης – Δωδεκανήσου (Α’ ΚΑΚΟΔ) στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Σε ανάρτησή της σημειώνει ότι τέτοιου είδους πρόστιμο έχει επιβληθεί σε ιδιοκτήτη σκύλου που η κατοικία του ήταν στην Νέα Χώρα Χανίων και βρέθηκε βράδυ με το σκύλο του σε απόσταση 3 χλμ. (Αγ. Αποστόλους Χανίων). Τονίζοντας ότι το παράρτημα Β6 που πρέπει να συμπληρωθεί για κίνηση με κατοικίδιο ζώο είναι ξεκάθαρο και αφορά σύντομη μετακίνηση κοντά στην κατοικία, διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση των κυνηγετικών σκύλων δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα σκυλιά συντροφιάς.

Τι συμβαίνει στη Κύπρο;

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας της Κύπρου, μετά από σωρεία ερωτημάτων που έχει δεχθεί από κυνηγούς, ανακοίνωσε ότι από τις 25 Μαρτίου και μέχρι την άρση των μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η εκπαίδευση – άσκηση κυνηγετικών σκύλων σε βιοτόπους, δεν επιτρέπεται και θα πρέπει να αποφεύγεται. Η πειθαρχία στα μέτρα που λαμβάνονται, για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων και είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς, για να ξεπεραστεί η παρούσα κατάσταση», καταλήγει η ανακοίνωσή της.
Share on Google Plus